הלבנת הון

הלבנת הון היא ביצוע פעולה ברכוש שמקורו בעבירה פלילית – בעבירות מקור, במטרה להסתיר או להסוות את מקורו של הרכוש, את זהות בעלי הזכויות בו, או את מיקומו, להטמיע אותו ברכוש לגיטימי ולהכינו לשימוש חוזר. כלומר, למנוע הפיכת "הון שחור" לכסף לגיטימי. בהתאם לחוק איסור הלבנת הון והצווים מכוחו, הלבנת הון היא עבירה פלילית.

חוק איסור הלבנת הון עבר שינויים מאז חוקק. כחלק מהמאבק בתופעת ההון השחור הוספו לחוק עבירות המס כעבירות מקור. הכללתם של עבירות המס כעבירות מקור הוא ענין בעל משמעות עצומה וזאת בשל הסנקציות העשויות להיות מוטלות על בעל עסק החשוד בהלבנת הון סנקציות שעשויות להוביל לקריסתו המיידית של העסק.

השינוי הגיע גם לבתי המשפט וחל על היקף החלתו של החוק. הגישה כיום, בעקבות הפסיקה, היא שאפשר להחיל את החוק גם במקרים שלא מדובר ברכוש שמקורו ברכוש אסור.

יישום החוק מלווה בקשיים רבים של פגיעה קשה בעקרונות ובזכויות יסוד בתחומים רבים כגון: הגנת הפרטיות, סודיות בנקאית, חובת אמון, חסיונות ועוד.

החלתו של החוק על נותני שירותים, ביניהם עו"ד ורו"ח, שבעקבות תיקון החוק חייבים אף בישומו ובשמירת הכללים שנקבעו בו לטיפול בלקוח, יוצרים אף הם קושי בקבלת החלטות בזמן אמת.

הלבנת ההון עלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של המדינה ולכן גדל שיתוף הפעולה בין המדינות השונות במלחמה למיגור התופעה, והשיטות השונות לגילוי הלבנת הון הפכו ליותר מתוחכמות, כך שאנשים רבים, עשויים למצוא עצמם נענשים בצורה חמורה גם אם ביצעו פשע קל יחסית.

החוק הישראלי מתייחס בצורה מחמירה להלבנת הון, ולכן אסור להקל ראש בנושא זה.

עורכת הדין אילנית דמרי מעניקה שירותים בתחום הלבנת ההון הקשורות לדיני המס לרבות ייצוג וליווי חשודים ונאשמים בבתי המשפט בהליכים הנוגעים לתחום הלבנת ההון, שחרור כספים ועוד.