עבירות מס הכנסה

עבירות מס הן עבירות נפוצות שעושים לא מעט אנשים מבלי לדעת מה ההשלכות בגינן. אנשים פרטיים ועסקים אשר אינם מנפיקים חשבונית המעידה על הכנסה, מדווחים על יותר מדי הוצאות או הוצאות פרטיות ואפילו מלבינים הון. מדובר בעבירות פליליות אשר חלקן בעלות חומרה רבה ואשר עשויות להוביל לכך שעברייני המס ייאסרו או יישאו בעונש כספי כבד.

החובה לשלם מס בישראל

בישראל מוטל מגוון רחב של מיסים, כגון: מס הכנסה, מס ערך מוסף, מס שכר ומס רווח.

בחובה זו אנו נתקלים כבר בחקיקת חוקי היסוד המהותיים ביותר במדינת ישראל, כדוגמת סעיף 1 לחוק יסוד: משק המדינה שבו נקבע: "מיסים, מילוות חובה ותשלומי חובה אחרים לא יוטלו, ושיעוריהם לא ישונו, אלא בחוק או על פיו".

לפי החוק ניתן להטיל מיסים על יחידים או על חברות. ישנם מספר מיסים קבועים אשר מוטלים על כל אזרח, כמו מע"מ (מס ערך מוסף).

עבירות המס, מתחלקות ל-2 קבוצות עיקריות, האחת עבירות המס הטכניות והשנייה עבירות המס המהותיות.

ככלל, כל אדם עשוי להיקלע בחיי העסק לסיכון לעבור עבירות מס בין אם במתכוון ובין מבלי שהתכוון לעבור עבירות מס כלל, בשל חוסר ידע או חוסר תכנון פיננסי נכון.

עבירות המס הקלות הטכניות נוגעות בעיקר לאופן ולצורת הדיווח והתשלום של המס. מס שלא שולם כראוי בשל נסיבות טכניות כמו דיווח שגוי או תשלום חלקי.

מדובר בעבירות קלות יותר. כלומר, ברוב המקרים עבירות אלו התבצעו בשל קושי בהתנהלות, תכנון כלכלי שגוי ורשלנות כלכלית. מבלי שהאדם התכוון לעבור עבירת מס.

על פי רוב עבירות מס אלו לא יגיעו להעלמה של סכומי כסף גדולים כמו בעבירות מס אחרות. על כן, היחס כלפי עבירות אלו הוא מעט יותר סלחני, אך עדיין יכול לגרור עונשים שכוללים עונשי מאסר וסנקציות כלכליות.

בכל הנוגע לעבירות מהותיות, חומרתן רבה יותר מאחר שלאדם העובר אותן מיוחסת כוונה וניסיון להתחמק מתשלום המס והאופי העברייני שמיוחס להם הוא במדרג הגבוה בשל הכוונה הנלווית אליהן וסכום הכסף הגדול בו מדובר ולכן כך גם הענישה בגינם.

עבירות מס מהותיות נפוצות:

העלמת הכנסות

עבירה נפוצה במסגרתה אדם או חברה אינם מדווחים על הכנסות, כיוון שהם לא מספקים קבלות ובעצם אינם רושמים את ההכנסה. מה שנהוג לכנות "תשלום בשחור". כשמדובר בסכומים נמוכים, לעיתים קרובות הם לא נתפסים. עם זאת, אם הם נתפסים, העובדה שלא דיווחו על הכנסות קטנות בלבד אינה מפחיתה מהיות העבירה פלילית לכל דבר ועניין.

הלבנת הון

עבירה אשר במסגרתה כסף "שחור", כלומר כסף לא חוקי, אשר הושג ממקור עברייני "מולבן" על מנת להיחשב ככסף כשר אשר ניתן להשתמש בו. ניתן להלבין כסף באמצעות חברות קש, שימוש במטבעות דיגיטליים, שימוש בשירותים אשר מכניסים את הכסף הלא-חוקי למחזור העסקי שלהם בניכוי עמלה וכן הלאה.

ניפוח הוצאות

עסקים המדווחים על הוצאות עסקיות רבות באמצעות חשבוניות פיקטיביות ו/או הוצאות פרטיות בסכומים גבוהים שהוצאו "לטובת העסק" על אף שסכומים אלו לא נמשכו כלל או לא שימשו לייצור הכנסה. בדרך זו הם מדווחים על רווח תקופתי נמוך משהתקבל בפועל, תוך ביצוע עבירת מס.

יצירת מצג שווא לשם קבלת פטור או הקלה ממס:

ישנם אנשים פרטיים או חברות אשר יוצרים מצג שווא אשר מטרתו היא להעניק להם או לעסק הנחה משמעותית ממס, כגון: דיווח על תושבות ביישוב ספר, שינוי סיווג הכנסה וכיו"ב.

בשנים האחרונות חלה מגמת החמרה בגזרי הדין של עברייני מס, גם כאשר מדובר בעבירות טכניות שהיו נחשבות כקלות.

יעוץ וליווי נכון של עורכת דין מיסים הבקיאה הן בתחום הפלילי-מיסים והן בתחום האזרחי עשוי למנוע הסתבכות בפלילים. הייעוץ יכול שיעשה עוד טרם נעברה העבירה תוך בחינת סוגיית המס שעומדת לבירור. כאשר קיימת אפשרות, שעורכת הדין מיסים תעניק למבקש חוות דעת משפטית בתחום המס שנדרשת בו השאלה המקצועית, דבר העשוי להגן על בעל העסק הפועל בתום לב.

הבקיאות של עורכת דין מיסים שבקיאה בתחום האזרחי היא משמעותית היות שעבירות המס אינן מתייחסות רק למעשה אלא יש משקל משמעותי לסכום העבירה שנעברה. רבים שאינם מכירים בדיני המס נוטים להסכים לגבי עבירות כאשר בפועל בדיקה מקצועית של אשת מקצוע מיסים תוביל בהרבה מקרים להפלת התיק עוד בשלביו הראשונים.

למה צריך עורך דין בעבירות מס?

"בפסק דין פרומדיקו, הסבירה השופטת פרוקצ'יה כי בדיני המס קיים קו הבחנה בין "תכנון מס לגיטימי" לבין "התחמקות ממס" האסורה על פי החוק. התחמקות ממס והימנעות ממס שתיהן נועדו להפחית מס, אך המבדיל ביניהם הוא השוני באמצעים שנעשה בהם שימוש. הנמנע ממס ייזקק לאמצעים חוקיים בלבד וינקוט בראש וראשונה גילוי מלא ואמיתי של כל העובדות. המתחמק ממס ישיג את מטרתו בדרך של הפרת החוק, שעיקרה הסתרת עובדות והעלאת מצגי שווא. לדבריה, הגבול המפריד בין הימנעות ממס להתחמקות ממס הוא לעיתים דק, והוא יורד לשורש ההבחנה בין תכנון מס לגיטימי לבין התחמקות ממס שהיא אסורה ומהווה עבירה על החוק". (מתוך ויקיפדיה).

בתי המשפט מבדילים בין עבירות מס שנעשו מתוך כוונה וניסיון להתחמק ממס לבין כאלו שנעשו במסגרת תכנון מס שמטרתו להפחית בדרכים לגיטימיות את תשלום המס, כאשר ההבדל העיקרי ביניהן הוא יסוד הכוונה. הדין הפלילי מייחס חשיבות רבה ליסוד הכוונה ולתשתית המחשבתית שעמדה בבסיס פעולתו של הנאשם כאשר ביצע עבירת מס.

הואשמתם בעבירת מס? עליכם להיעזר בעורכת דין המתמחה בדיני המיסים ואשר תוכל להוכיח כי לא התכוונתם להתחמק מתשלום מיסים.

עורכת הדין אילנית דמרי, יוצאת רשות המיסים, מתמחה בעבירות מס ומזמינה אתכם ליצור קשר בהקדם על מנת שתוכל ללוות אתכם לאורך כל ההליך.